JIEZNO PARAPIJA

 
 

NAUJIENOS

Dovana gimtinei

Šių metų kovo 11–ąją šventėme Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dieną. Šventinis renginys „Dovana gimtinei“ prasidėjo šv. Mišiomis, kurias aukojo parapijos klebonas kun. R. Bičkauskas. Jiezniečiai ir šventės svečiai dėkojo Dievui už Laisvės dovaną, meldė išminties Lietuvos vadovams, santarvės, taikos, stiprybės žmonėms išlaikant nepriklausomybę, tautiškumą bei kitas nacionalines vertybes.


Po šv. Mišių šventė tęsėsi miesto kultūros ir laisvalaikio centre, kur vyko kraštiečio kun. Pr. Bieliausko (1883 – 1957) knygos „Iš Slabados kaimo – į Vilniaus katedrą“ pristatymas, dalyvaujant „Vorutos“ leidyklos vyr. redaktoriui Juozui Vercinkevičiui, Lietuvos žurnalistų draugijos nariui jiezniečiui J. Pugačiauskui, laikraščio „Gyvenimas“ redaktorei R. Šimukauskaitei. Renginyje taip pat dalyvavo Jiezno seniūnas A. Bartusevičius, klebonas R. Bičkauskas. Susirinkusieji sugiedojo tautinę giesmę. Seniūnas visus pasveikino su brangia Lietuvai švente. Redaktorius J. Vercinkevičius dėkojo klebonui už šv. Mišių auką ir visiems susirinkusiems už kun. Pr. Bieliausko atminimo pagerbimą. Svečias plačiai papasakojo apie dvasininko Pr. Bieliausko dalyvavimą lietuviškų organizacijų veikloje. Tai žmogus, visą savo gyvenimą tarnavęs Dievui ir Tėvynei. Gimęs Slabados kaime, 1911 m. įšventintas į kunigus, pirmąsias šv. Mišias aukojo Jiezno parapijos bažnyčioje. Kunigu darbavosi Varėnos, Valkininkų, Vilniaus šv. Mikalojaus bažnyčiose. Pr. Bieliauskas rinko etnografinę medžiagą, tautosaką, išleido liaudies dainų ir melodijų rinkinį „Varguolių dainos“. Iš jo dienoraščių išleistos keturios knygos: „Valkininkų bažnyčia ir vienuolynas“, „Vilniaus dienoraštis 1915 – 1919“, „Dienoraštis 1920 – 1957“. 2013 m. išleista ketvirtoji knyga „Iš Slabados kaimo – į Vilniaus katedrą“. Gerai pažindamas savo gimtąjį kraštą, artimai bendraudamas su žmonėmis, kun. Pr. Bieliauskas vaizdžiai aprašo ne tik Slabados kaimo žmones, jų buitį, papročius, bet ir pateikia Jiezno dvaro, parapijos istoriją, čia dirbusių dvasininkų biografijas. Knyga išleista 1000 egzempliorių tiražu. Rėmėjų tarpe – ir mūsų parapijos klebonas R. Bičkauskas. Mintimis apie knygą dalijosi klebonas, seniūnas ir kiti. Jiezno kultūros centro folklorinis ansamblis „Jieznelė“ (vad. I.Valentienė) padainavo keletą kun. Pr. Bieliausko užrašytų Jiezno krašto dainų. Džiugu, kad Jiezno KC vaikų folklorinis ansamblis „Jieznelė“ atliekantis lietuvių liaudies dainas iš rinkinio „Varguolių dainos“ pateko į „Dainų dainelės“ konkursą Vilniuje.
„Vorutos“ leidyklos vyr. redaktorius J. Vercinkevičius padovanojo keletą kun. Pr. Bieliausko knygų „Iš Slabados kaimo – į Vilniaus katedrą“ Jiezno KC folklorinio ansamblio nariams.

Eug. Rimšienė