JIEZNO PARAPIJA

 
 

NAUJIENOS

Saugokime vieni kitus kelyje



Prieš keletą metų Lietuvos automobilių kelių direkcija prie Susisiekimo ministerijos, Lietuvos kelių policija ir Lietuvos Vyskupų konfederacija sudarė bendrą sutartį programai „Saugokime vieni kitus kelyje“ įgyvendinti. Iš pradžių – Kauno apskrityje, vėliau – visoje Lietuvoje buvo pradėta vykdyti prevencinė programa eismo dalyvių saugumui kelyje užtikrinti. Prieš dvejus metus mūsų mokykloje šios programos koordinatorius Jiezno parapijos klebonas Rolandas Bičkauskas viešėjo su žymiu lenktynininku A. Švedu. Jau tada mūsų mokiniai dalyvavo piešinių konkurse saugaus eismo tema, visiems buvo dalijami atšvaitai. O spalio 23-ioji mūsų gimnazijos mokiniams tikrai įsimins ilgam.
Ketvirtos pamokos metu po mokyklą pasklido gražus būrys svečių, lydimų Lietuvos automobilių kelių direkcijos prie Susisiekimo ministerijos Eismo saugumo skyriaus vedėjo pavaduotojo Antano Čereškos. Svečiai lankėsi kiekvienoje pradinukų klasėje, mažiesiems dovanojo gražiai išleistas saugaus eismo knygeles, atšvaitus, lankstinukus. Dovanas dalijo ir rankas mokinukams spaudė paslaptingi, ryškiai geltoni manekenai. Vaikai demonstravo svečiams žinias apie saugų eismą kelyje, ypač tamsiuoju paros metu. Tie patys manekenai vėliau, po renginio mokykloje, išėjo ir į Jiezno gatves, saugaus eismo reikalavimus primindami ir suaugusiems, dalindami atšvaitus.
Dvyliktą valandą gimnazijos sporto salė buvo pilna vaikų ir... muzikos garsų! Gimnazijos bendruomenei puikų populiariosios muzikos koncertą dovanojo Reprezentacinis VRM pučiamųjų orkestras, vadovaujamas Egidijaus Miknio. Tarp muzikinių kūrinių - pauzės su saugaus eismo taisyklėmis. Visi – ir pradinukai, ir vyresniųjų, ir gimnazijinių klasių mokiniai turėjo progą ne tik pamatyti daugelį pučiamųjų instrumentų, paklausyti profesionaliai atliekamų muzikos kūrinių, pabandyti pamėgdžioti orkestrantų judesius, smagiai paploti, bet ir atkreipti dėmesį į savo pačių ir kitų saugumą keliuose. Ir vėl dovanos – atšvaitai!
Tačiau ir tai dar ne viskas. Po koncerto visi skubėjo į gimnazijos stadioną, nes čia smalsius ir, aišku, drąsius mokinukus, bet ne jaunesnius kaip 15 metų, automobilių saugos diržų tvirtumą išbandyti viliojo specialiai atgabentas automobilis. Nors kai kuriems smalsuoliams po tokių bandymų žemė slydo iš po kojų, eilė prie šio automobilio driekėsi ilgai.
Tai buvo puiki, įsimintina saugaus eismo pamoka, už kurią esame dėkingi savo parapijos klebonui Rolandui Bičkauskui, pasiūliusiam programos įgyvendintojams atvykti į Jiezno gimnaziją. Beje, per spalio mėnesį ši puiki komanda aplankė septynias vyskupijos parapijas. Vadinasi, septynių mokyklų bendruomenės pakartojo saugaus eismo taisykles. Rugsėjo pabaigoje vykstančių šv. Mykolo atlaidų metu meldžiamasi už visų vairuotojų saugumą, šventinami automobiliai. Tikėkimės, gražios Kaišiadorių vyskupijos iniciatyvos kartu su šios programos partneriais Kelių direkcija ir Kelių policija padėjo sumažinti avaringumą keliuose. Pagrindinis visų nelaimingų kelių eismo įvykių kaltininkas – žmogus. Ir kai dėl jo neatsakingumo, greičio viršijimo, alkoholio ar psichotropinių medžiagų vartojimo žūsta kiti, būna vėlu ieškoti kaltų. Paprasčiau – išvengti nelaimės. Kartais reikia tiek nedaug. Pavyzdžiui, prisisegti atšvaitą, užsisegti saugos diržus, užmiestyje eiti kairiąja kelio puse, atsargiai pereiti gatvę...
Saugokime vieni kitus kelyje!
Jiezno gimnazijos mokytoja
Ramutė Bubnienė