JIEZNO PARAPIJA

 
 

NAUJIENOS

Jiezno karaliai tebekeliauja



Sausio 8–ąją, sekmadienį, Jiezno trys karaliai: St. Kaminskas, V. Mockevičius, G. Švenčionis, lydimi Betliejaus Žvaigždės D. Smalskienės, piemenų O. Prieskienienės ir E. Rimšienės, vėl leidosi į kelionę. Jau 23-iąjį kartą!
Jiezno bažnyčios prakartėlėje pagarbinome gimusį Kūdikėlį Jėzų, pagiedojome kalėdinių giesmių, Trijų Karalių šventės proga pasveikinome tikinčiuosius. Klebono kun. R.Bičkausko palaiminti aplankėme Jiezno slaugos ligoninę. Susitikimas su pasiligojusiais žmonėmis visada būna labai jaudinantis. Su džiaugsmo ašaromis akyse jie kartu gieda „Sveikas Jėzau gimusis“, dėkoja karaliams už apsilankymą, padovanotus saldumynus, šventus paveikslėlius.
Šiais metais Stakliškių bendruomenės vadovė R. Noreikienė pakvietė mus į renginį „Trys Karaliai“. Nuvežė Jiezno seniūnas A. Bartusevičius. Bažnyčioje dalyvavome šv. Mišiose, kurias aukojo Stakliškių klebonas kun. Alf. Rukšta. Atnešę savo dovanas gimusiam pasaulio Atpirkėjui, karaliai pagarbino Jį giesmėmis. Po to vidurinės mokyklos salėje Stakliškių bendruomenės nariams atlikome savo programą. Klausėmės moksleivių paruošto nuotaikingo koncerto, bendravom su stakliškiečiais, kurie mus šiltai priėmė. Sugrįžę į Jiezną, aptarinėjome dienos įspūdžius. Tebebrandiname savo drąsią svajonę – kada nors aplankyti Vilnių, norėdami parodyti, kad Jiezno trys išminčiai gali kalbėti ir giedoti, ko nedaro stilizuoti sostinės karaliai...
Sausio 15 d. klebonas kun. R. Bičkauskas aukojo šv. Mišias už Jiezno trijų karalių grupę. Dėkojome Dievui už suteiktas malones ir meldėme Aukščiausiąjį palaimos ir sveikatos dabartiniams ir buvusiems trijų karalių grupės nariams, o mirusiems: Alg. Petrokui, Vl. Malciui, Pr. Minkauskui, St. Pempei, Pr. Valatkevičiui – amžinosios ramybės, šviesos ir dangiškojo džiaugsmo.
Trijų Karalių šventės dieną man atgijo neišdildomi įspūdžiai iš kelionės po Šv. Žemę. Tarp kitų Izraelio lankytinų šventų vietų, pabuvojome Jėzaus gimtajame Betliejuje. Tai kalnuota vietovė, esanti 10 km. nuo Jeruzalės. 326 m. Beltiejuje pradėta statyti Jėzaus Gimimo bažnyčia. Net ir persų antplūdžio metu VII a. ši šventovė nebuvo sugriauta. Nuo sunaikinimo išgelbėjo ant jos frontono buvusi didelė mozaika, vaizduojanti Tris Karalius persiškais drabužiais. Užpuolikai pažino savo protėvius ir iš pagarbos jiems bazilikos nesugriovė. Svarbiausia šios bazilikos patalpa – Gimimo grota. Po altoriumi yra sidabrinė žvaigždė, kurią teko pagarbiai paliesti rankomis ir kakta. Žvaigždė žymi vietą, kur pasaulį išvydo šventasis kūdikis. Priešais esantis altorius pavadintas Trijų Išminčių vardu. Net sapne nesusapnuotum– aš Betliejuje!
Judėjos kalnų piemenims ir avims užuovėją suteikdavo uolos. Vienoje iš jų įrengta bažnytėlė. Čia mūsų piligriminės kelionės metu kun. R. Bičkauskas, būdamas 19 keliavusių lietuvių grupės dvasiniu vadovu, aukojo šv. Mišias. Kaip galingai čia nuskamba Dievo žodis ir sminga širdin... Ar ne Dievo stebuklas ir Jo dovana vaikščioti Jėzaus keliais, kur Jis gimė, mokė, meldėsi!

Eug. Rimšienė