JIEZNO PARAPIJA

 
 

NAUJIENOS

Kaišiadorių vyskupo J. Matulaičio 75 metų sukaktis



2011 m. kovo 8 d. Kaišiadorių vyskupui Juozui Matulaičiui sukako 75 metai. Ta proga Kaišiadorių katedroje buvo švenčiamos iškilmingos šv. Mišios, kurioms vadovavo pats jubiliatas. Šv. Mišių auką kartu su Kaišiadorių vyskupu koncelebravo vyskupo pasveikinti atvykę 17 vyskupų - apaštališkasis nuncijus arkivyskupas Luigi Bonazzi, Vilniaus arkivyskupas metropolitas kard. Audrys Juozas Bačkis, Kauno arkivyskupas metropolitas Sigitas Tamkevičius SJ, kiti Lietuvos vyskupai bei vyskupai svečiai – Liepojos vyskupas Vilhelms Lapelis (Latvija), Magdeburgo vyskupas emeritas Leo Nowak (Vokietija) bei gausus būrys kunigų.
Mišių pradžioje Kaišiadorių vyskupas pasveikino svečius ir, kviesdamas kartu su juo jungtis maldoje, kalbėjo: „Šią dieną man sukanka 75-eri metai. Tai kanoninis amžius, kada einantis pareigas vyskupas įteikia Popiežiui prašymą atleisti iš pareigų. <...> Pastarąjį dvidešimtmetį man teko eiti labai šventas ir atsakingas Kaišiadorių vyskupijos vyskupo - ordinaro pareigas. Man, paprastam ir silpnam žmogui, jos buvo daugiau nei atsakingos. Todėl nuoširdžiai dėkoju Viešpačiui už turėtus ir turimus pagalbininkus – bendradarbius šiose pareigose – kunigus, pašvęstojo gyvenimo asmenis, pasauliečius“.
Homilijos žodyje Kauno arkiv. S. Tamkevičius SJ aktualiai aiškino triskart pakartotą Jėzaus klausimą apašt. Petrui: „Ar myli mane?“ Arkivyskupas prisiminė sunkius sovietmečio metus, kuomet pasirinkti kunigystę buvo ypač nepopuliaru ir net pavojinga. Į kunigų seminariją jaunuolius vedė didžiulis noras pasišvęsti Dievui ir tarnauti žmonių išganymui.
Po šv. Mišių Kaišiadorių vyskupą sveikino Popiežiaus Nuncijus arkiv. L. Bonazzi. Nuncijaus kalbos buvo klausomasi ypač įdėmiai, nes joje nuskambėjo pranešimas: „Vysk. Juozas Matulaitis grąžino į Popiežiaus rankas savo ganytojo mandatą, o Benediktas XVI jam pasakė: „Būk ir toliau Kaišiadorių ganytoju, kol galėsiu paskirti tavo įpėdinį, naują Kaišiadorių vyskupą.“
Toliau šventė persikėlė į netoli Kaišiadorių vyskupijos kurijos esančią pokylių salę.
Joje ganytoją sveikino vyskupai, kunigai, Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius, Seimo nariai: Vincė Vaidevutė Margevičienė, Kazimieras Uoka ir Bronius Bradauskas. Sveikinimo žodį tarė vienuolės, sielovados darbuotojai, pagrindinių vyskupijos teritorijoje esančių savivaldybių atstovai.
Melskime savo ganytojui stiprios sveikatos, gausios Dievo palaimos, o taip pat, kad vyskupija gautų esamo ganytojo vertą įpėdinį, nors sveikinimo kalbose nuskambėjo pageidavimas, kad Popiežius neskubėtų ieškodamas Kaišiadorių vyskupijai naujo ganytojo...

Kaišiadorių vyskupo
generalvikaras mons. A. Jurevičius