JIEZNO PARAPIJA

 
 

NAUJIENOS

Atvelykio šventė




V. Kudirka 1895 m. rašė: „Jeigu Velykos, tai ir margučiai...“ Lietuviams, kaip ir daugeliui pasaulio tautų, kiaušinis buvo gyvybės, derlingumo, vaisingumo bei gamtos atgimimo simbolis.
Kiaušiniai buvo dažomi natūraliais, dažniausiai augaliniais dažais: svogūno lukštais, šieno pakratais, beržo vantos lapais, samanomis, alksnių, juodalksnių, šaltekšnio, šermukšnio, ąžuolo žieve.
Su margučiais susiję daug velykinių linksmybių. Vaikai juos gaudavo iš savo tikros ir iš krikšto mamos, vaikinai išsiderėdavo iš merginų, susirankiodavo iš artimų kaimynų ir kaimų. Iš vienų priimdavo kaip prievolę, iš kitų kaip vaišingumo ir nuoširdumo simbolį. Baigę kiaušiniauti, susirinkdavo kur nors gražioje vietoje, pasirodydavo, apsižiūrėdavo, kas kokių turi, kas daugiausia surinko, kieno gražiausi, ir pradėdavo žaidynes.
Šiais metais Atvelykio šventė sukvietė mažus ir didelius į Jiezno bažnyčią padėkoti Dievui už Prisikėlimo viltį, o po pamaldų dalyvauti velykinių margučių šventėje. Tądien mūsų parapijos šeimininkės bei jų vaikai ir vaikaičiai puikavosi savo atsineštais velykiniais margučiais. Visi grožėjosi, o komisijos narės Ramutė Šimukauskaitė, Virginija Lukoševičienė ir Vida Varanauskienė rinko gražiausių margučių turėtojus. Jais tapo: gražiausiai dažais marginto velykinio margučio turėtoja - Bronislava Šiupšinskienė; marginto vašku technika margučio turėtoja Ona Kandrotienė; gražiausiai ir kruopščiausiai išskutinėto margučio – Daiva Mazuronienė.
Vaikams didžiausią džiaugsmą suteikė margučių ridenimas. Šioms varžytuvėms vadovavo Arūnas Vaidogas. Po įtemptos kovos, daugiausiai margučių surinko ir kovą laimėjo Emilija Andrulevičiūtė.
Didelio susidomėjimo sulaukė ir stipriausio margučio rinkimai. Prižiūrint Gintautui Šaulinskui, tvirčiausio velykinio margučio turėtoju išrinktas Rokas Lukoševičius.
Apdovanoti Arūno Vaidogo ir parduotuvės „Pasagėlė“ įsteigtais prizais, visi kupini velykinio džiaugsmo patraukė į Jiezno kultūros ir laisvalaikio centrą pažiūrėti K. Sajos spektaklio premjeros „Kepurė dega“.

-jž-