JIEZNO PARAPIJA

 
 

NAUJIENOS

Gavėnia – dvasinio praturtėjimo metas

Kas myli Dievą, visų tėvą,
negali nemylėti žmonių,
kuriuos laiko savo
broliais ir seserimis.

Popiežius Jonas Paulius II


Gavėnia – tai rimties, susitelkimo, savęs pažinimo bei Dievo ir žmogaus suartėjimo metas. Gavėnios metu mes turėtume pamąstyti apie mūsų Išganytoją Jėzų Kristų, kuris tampa mums ypač artimu ir brangiu, nes buvo išduotas, apleistas, kentėjo ir mirė, kad mes būtume atpirkti. Toks yra gavėnios meto turinys.
Dažnai pasirinktas gyvenimo būdas atitolina mus nuo tokių apmąstymų. Tikroji atgaila - tai ne draudimas šokti ar valgyti mėsą, nors kadaise jis buvo labai griežtas. Svarbiausia, atgaila reikalauja iš krikščionio vidinio pasikeitimo - nusigręžti nuo blogio ir grįžti prie Dievo ir artimo meilės.
Tai ir yra atgailos esmė – žmogaus vidinis pasikeitimas. Buvo kažkas negera, kažkas tamsaus, buvo atitolta nuo Dievo – nuo tiesos ir gėrio šaltinio, atgailos metu išsivaduojama iš bet kokios tamsos, iš bet kokio blogio ir vėl pasijuntama vienybėje su Dievu ir su žmonėmis
Kas gi labiausiai atitolina mus nuo Dievo ir žmonių? Tai mūsų klaidos, nuodėmės, silpnybės.
Gavėnia – tai metas, kai žmogus, tinkamai ją pradėjęs, susitaikęs su Dievu, su savimi ir žmonėmis, atranda tikrąjį džiaugsmą. Išsivadavę iš savo silpnybių ir vėl patyrę Dievo ir žmogaus artumą, išsivaduosime ir iš susvetimėjimo dvasios. Tada vėl pasijusime, kad mes visi esame vieno Dangiškojo Tėvo vaikai.
Gavėnios laikotarpis prasideda Pelenų diena. Šią dieną bažnyčioje vyksta apeigos, primenančios mūsų žmogiškosios būties praeinamumą, trapumą, laikinumą. Tikintiesiems ant galvų beriami pelenai. Juos beriant, kunigas ištaria žodžius: „Darykite atgailą ir tikėkite Evangelija!“ arba „Atmink, žmogau, kad dulkė esi ir dulke pavirsi!“
Pradėdami gavėnią, nuo pat jos pradžios pasirūpinkime kiekvieną jos dieną praleisti tinkamai. Visi pripažįsta, kad artėjimas prie teisingo vidinio gyvenimo kelio įvyksta žmoguje, kai jis apie tai susimąsto, kai pradeda save pažinti, kai ima matyti savo silpnybes ir jas pripažinti, kai aiškinasi jų priežastis, kai daro viską, kad išsivaduotų iš to, kas jį vargina, žemina ir žeidžia.
Šis susitaikinimo kelias su Dievu, savimi ir žmonėmis – vienintelis būdas žmogui patirti tikrąjį džiaugsmą. Gavėnios laikas tebūna mūsų dvasinio nuskaidrėjimo ir praturtėjimo metas. Tegul Jėzaus Kristaus sakramentai ir jo malonės mus stiprina šiame žmogiškosios būties kelyje.